Budgeting, Saving hacks, Speakers' Corner

Norsk ekspert på privatøkonomi: Det er faktisk på tide å tenke på jul

Gæsteforfatter 14-10-2019 - 3 min read

Hvert år er deg mange som beklager seg over at butikkene lager juleutstillinger og selger julevarer altfor tidlig. Det vanner liksom ut julefølelsen når juleforberedelsene blir strukket ut fra oktober til desember. Men om en ikke er klar for julemusikk og julepynt nå i oktober, så er det likevel lurt å begynne å planlegge julehandelen. Da kan du redusere sjansen for en julesmell i privatøkonomien i januar og februar og likevel glede deg over julefeiringen.

Nesten hvert år hører vi om rekordomsetning for julehandelen. Pengene sitter løst rett før jul, og det er kanskje ikke så rart. Plutselig skal en skal gjøre mange vanskelige kjøp på kort tid, og disse kjøpene gjøres i omgivelser som er spesielt utformet for at vi skal handle mye. Og når andre handler mye, føler vi et press til å handle mye selv. Dette gjør at mange bruker mye mer penger enn de burde på julehandel, og for noen kan dette gi store problemer i ettertid. Jul på kreditt er ikke lurt!

Derfor bør en planlegge julehandelen i god tid slik at en har kontroll på pengebruken. Det første du bør gjøre er å finne ut hvor mye du har råd til å bruke på julen og hva disse pengene skal brukes på. Da er det viktig å passe på at du har nok penger til regningene som kommer i januar og februar. Når du har fått en oversikt over hva du må kjøpe og hvor mye penger du har, kan du begynne å planlegge hvert enkelt innkjøp.

Det andre du bør gjøre er å vurdere om noen av innkjøpene kan sløyfes. Ha et kritisk blikk på handlelisten. Trenger du virkelig et nytt antrekk til juleselskapene i år? Er det noen gaver du kan kutte ned på ved for eksempel å spleise på gaven med andre? Mange føler det er lettere å avtale maksbeløp for verdi på gaver, for å sikre at gavene en gir hverandre har omtrent samme verdi. Det kan være en lur måte å kontrollere pengebruken på, og det vil gjøre at du slipper å være engstelig for å få en mye dyrere gave enn den du gir tilbake.

Når handlelista er klar, kan du bruke tid på innkjøpet slik at du rekker å undersøke priser og kanskje kan benytte deg av tilbud. Og om du ser at du har lite penger til hver enkelt gave, så husk at mange setter stor pris på hjemmelagde gaver. Det er ofte vanskelig å finne på en gave til noen en bryr seg om, men når en begynner i god tid, har en tid til å pønske ut gode gaver som ikke koster mye. Hva med et personlig dikt eller en sang? En innrammet collage med bilder fra felles opplevelser? Eller et gavekort på nybakt brød med hjemmelaget syltetøy levert på døra en søndag morgen i januar? Det er fullt mulig å gi gode gaver til den en er glad i uten å få økonomiske problemer i etterkant. Og husk på dette: De færreste vil være glad for en gave dersom de vet at giveren får økonomiske problemer ved å gi den.

God planlegging av julehandelen vil gi en god jul – OG et godt nyttår.

Det er en fin gave til deg selv!